Haan wandel- en bergsportreizen

Alleen waar je te voet was, was je werkelijk

Matrei, Osttirol


Wandel-en Natuurreis

Matrei Osttirol

Periode: 02 t/m 10 september 2021

is AFGELAST


Wandelend en klimmend Nationalpark Hohen Tauern ontdekken.

In het hart van de “Hohen Tauern”, het grootste midden Europese “Nationalpark” staat de Grossglockner (3788 meter) te stralen. En hoewel hij door meer dan 300 andere bergen die tot boven de 3000 meter reiken omgeven is: Aan Höhe und Majestät overtreft hij alle andere. 30 kilometer verderop staat de “Hinteregger Kogel” die met zijn 2638 meter een bescheiden hoogte bereikt maar als markante Gipfel boven Matrei in Osttirol uitsteekt. Hij is de naamgever of wel de Hausberg van hotel Hinteregger. De voorouders van de huidige eigenaar bezaten daar rond het jaar 1600 al een alm.

Het circa 4650 inwoners tellende Matrei ligt op 1000 meter hoogte in Osttirol, in het hart van National Park HoheTauern. Het middeleeuwse kerkje, de Pfarrkirche St. Alban is nog steeds één van de bezienswaardigheden van het dorp. 

Tijdens de wandeldagen is er voor de niet wandelaars een uitdagend programma samengesteld. Je bent geheel vrij of je aan de wandelingen of excursies deel wilt nemen. De aangeboden wandelingen hebben een tijdsduur tussen de 2 en 8 uur per dag. Omdat we tijdens deze wandel- en natuurreis veel te maken hebben met plaatselijke weersomstandigheden zijn wijzigingen in het programma mogelijk. Het wandelprogramma kan naar wens per dag in zwaarte en lengte aangepast worden. Om deze reden is in deze gids geen uitgebreid wandelprogramma opgenomen, alleen een opsomming van wandel mogelijkheden. Voor wandelingen: zie regelmatig onze site.

Wij willen er zoveel mogelijk genieten, dus training vooraf is gewenst. De Nederlandstalige reisleiding informeert je dagelijks over het te volgen programma.

Hotel Gasthof Hinteregger in Matrei:
Wij verblijven in Hotel Gasthof Hinteregger in het centrum van Matrei, een heerlijk rustig plaatsje met geweldige uitzichten op de omliggende bergwereld. Het huidige hotel (toen nog Mai’sche Wirthaus mit Taverne) kwam in 1903 in bezit van de familie en biedt zeer veel comfort met een schitterend buitenbad. Op de menukaart staan grotendeels producten die op hun eigen boerderij geproduceerd worden.

1 e dag: Vanaf ons overstappunt rijden we via de Duitse autosnelwegen, met de gebruikelijke stops voor koffie en lunch naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland.

2 e dag: Na genoten te hebben van een uitgebreid ontbijt rijden we via München, Kufstein, Mittersill door het mooie natuurgebied van de Felbertauern naar ons Hotel Hinteregger in Matrei. Na een hartelijke ontvangst door de familie Hradecky en de kamerindeling gaan we in de middag de omgeving verkennen. Wandelaars kunnen de rondweg Zedlacher Paradies met een hoogteverschil van 300 meter gaan doen.

3 e dag: Deze ochtend rijden we tot het einde van het Kalsertal, naar het bergdorp Kals aan de voet van de Grossglockner. Het rijden door het dal is een belevenis van de eerste orde, je wordt door een zeer indrukwekkend natuurgebied omgeven en dat alles tot op en hoogte van 2000 meter. Een stop bij de Schleierwasserfall is een absolute must op de weg naar het vriendelijke bergdorp. 
Wandelaars kunnen een rit maken naar de Kals-Matreier Törlhaus op 2207 meter. Wie meer wil wandelen is de er mogelijkheid om de ronde Lucknerhaus (1918m), Lucknerhütte (2241m) en de Stüdlhütte 2800m) te gaan doen
.

 4 e dag: Vandaag gaan we eerst naar de zonnige stad Lienz, ook wel "Parel van de Lienzer Dolomieten" genoemd. Hier heb je het gevoel van de mediterrane sfeer die er hangt, maar ook het ‘Dolce Vita’ gevoel dat je er krijgt. In de stad vind je allerlei accommodaties, restaurantjes, koffiebarretjes en cafés. Na de middag rijden we een stuk door het prachtige Oberdrautal. In dit dal halen we de wandelaars op in het plaatsje Lavant.
Wandelaars kunnen deze morgen uitstappen nabij de de Lienzer Dolomitenhütte (1620m) om vanaf daar af te dalen naar Lavant (675m). Een uitdaging voor de doorgewinterde wandelaars onder ons is vanaf de Lienzer Dolomitenhütte, Karlsbaderhütte (2260m), Laserz Törl (2497m) over de Dreitörlweg en de Lavanteralm (1860) af te dalen naar Lavant.

5 e dag: Vanmorgen passeren wij de Italiaanse grensovergang. We gaan via Toblach naar de Antholzer See. Wij parkeren de bus bij het grootste Biathloncentrum van Italië en lopen een kleine afstand naar het meer. Hier heeft u de gelegenheid om een wandeling rondom het meer te maken, waar u halverwege bij het Seerestaurant komt. Na een bezoek aan dit fantastische meer rijden wij naar het Fischleintal en gaan genieten van een maagdelijk landschap. Dit dal is één van de mooiste dalen in het Natuurpark “Sexten” (Dolomiten). De bus parkeren wij hier en gaan al wandelend over mooie wandelpaden genieten van dit dal met de schoonheid van de rotsmassieven in het Fischleintal. Wij wandelen naar de “Talschlusshütte” (1548 mtr), looptijd ca. 30 min. en kunt u genieten van dit fantastische gebied, met een schitterend uitzicht op de “Drei Sinnen”. Voor de niet-wandelaars, zij kunnen gebruik maken van een ritje met de paardenkoets (eigen kosten).
Wandelaars gaan lopend vanuit ons hotel vandaag door de Granatspitzgruppe. Op het programma staat een bezoek aan de Lacknerhof (1447m) of een pittige toer naar de Sudetendeutschehütte (2656m)

6 e dag: Na het ontbijt vertrekken wij voor een schitterende tocht naar de beroemde Grossglockner, via Lienz aan de voet van de Lienzer Dolomiten. Wij vervolgen onze tocht over de Grossglockner Hochalpenstrasse die vanaf Heiligenblut en via Brück naar Zell am See loopt. Deze Hochalpenstraße (48 km.) voert je door een wild en rotsachtig landschap. Maar liefst 36 genummerde haarspeldbochten zorgen ervoor dat je uiteindelijk tot een hoogte van 2504 meter stijgt. Tijdens de rit wordt je getrakteerd op adembenemende uitzichten. Ook kun je genieten van de aanblik van enkele honderden bergtoppen van boven de 3.000 meter. Via Zell am See, Mittersill en door het mooie natuurschoon gebied van het Felbertauerntal, rijden wij terug naar ons hotel.
De wandelaars krijgen de mogelijkheid over de restanten van wat voor enkele jaren nog de Pasterzen Kees was te lopen. 
Als we een 2 daagse plannen naar de top van de Grossglockner dan starten we vanaf het Glocknerhaus (2136m), over de Wiener Hohenweg naar de Salmhüte (2638m) en stijgen we door naar de overnachtingshut Erzh. Johannhütte (3451m). De twee daagse wordt begeleid door een gediplomeerde berggids!

7 e dag: Na een goede nachtrust en heerlijk ontbijt brengen we vandaag een bezoek aan het Gschlößtal, een zijdal van het Tauerntal. Met de Hutten-taxi’s gaat het omhoog naar een prachtige plek onder de zon in het midden van het nationale park Hohe Tauern. Via de steigende weg bereiken wij het Almdorf Außergschlöß , het mooiste eindpunt van de Ostalpen met het Berghaus Außergschlöß, dat wordt omgeven door een wildromatische natuur in zijn meest originele vorm. U kunt zich heerlijk ontspannen op de panoramische zonneterrassen of in de  gezellige eetkamers en genieten van het gigantische uitzicht op de Großvenediger en zijn gletsjerwereld. 
Deelnemers aan de 2-daagse gaan tegen de ochtend schemering de uitdaging naar de Grossglockner aan. Na het “Gipfel’ dalen we via de Stüdlhütte (2802m) af naar Kals.
Een andere wandel mogelijk die zich deze dag aandient om te vetrekken van het Matreier Tauernhaus door het Innergschlöss, een rondweg van 5 uur en circa 500 hoogtemeters.

8 e dag:   Wij rijden vandaag nog één keer rond in de prachtige omgeving van Matrei en brengen in de ochtend de wandelaar naar Mitteldorf. Vanaf hier vele mogelijkheden om terug te wandelen naar Matrei. Een uitdaging kan zijn om via de Hinteregg Kogel (2638m) te gaan.                                                            

9 e dag: We rijden huiswaarts. Deze fantastische reis wordt afgesloten met een heerlijk diner in het Twentse Hengevelde bij de Hof van Twente. Boekt u taxiservice dan wordt u vanaf hier teruggebracht naar uw eindbestemming. 

Haanwandelreizen hanteert een iets gewijzigd opstapplan t.o.v. Brookhuisreizen, Opstapplaatsen zijn Oldenzaal, Hengelo en Haaksbergen.