Haan wandel- en bergsportreizen

Alleen waar je te voet was, was je werkelijk

Programma 2019

Door omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan de weersgesteldheid, kunnen er wijzigingen in het programma aangebracht worden.

's avonds na het diner krijgt u uitleg over de activiteiten van de volgende dag.

Voor en uitgebreide beschrijving van de wandelingen zie hoofdstuk wandelingen 2019.Ramsau am Dachstein, gelegen in de Steiermark, is het groene hart van Oostenrijk. Het is een uitstekend uitgangspunt voor zowel toeristische rondritten door de omgeving maar zeker ook voor de vele wandelingen die wij deze reis gaan maken,

Tijdens de wandeldagen is er voor de niet wandelaars een uitdagend programma samengesteld. Je bent geheel vrij of je aan de wandelingen of excursies deel wilt nemen. Houd rekening als je gaat wandelen met stevige schoenen en regenkleding en een rugzak is noodzakelijk. De aangeboden wandelingen hebben een tijdsduur tussen de 2 en 8 uur per dag. De wandelingen van 8 uur gaan meestal over hoog alpine paden waarbij Trittsicherheit een vereiste is. Ook zijn hier stevige bergschoenen nodig, minimaal B klasse. Omdat we tijdens deze wandel- en natuurreis veel te maken hebben met plaatselijke weersomstandigheden zijn wijzigingen in het programma mogelijk. Ook de naweeën van de hevige sneeuwval afgelopen winter kunnen ons nog parten spelen. Het wandelprogramma kan naar wens per dag in zwaarte en lengte aangepast worden.

Wij willen er zoveel mogelijk genieten, dus training vooraf is gewenst. De Nederlandstalige reisleiding informeert je dagelijks over het te volgen programma.

In onderstaande opsomming staan wandelingen zoals we die nu gepland hebben. Daar waar we niet met onze touringcar kunnen komen zetten we taxibusjes of de Ramsauer Wanderbus in of maken gebruik van kabelbanen. We hebben immers allen de Dachstein Sommercard. 
                                       Die Sommercard ist für Dich da.

Er staat ons een ruimte ter beschikking waar we onze wandelschoen neer kunnen zetten . We nemen de wandelschoenen dus niet mee naar de hotelkamer!!

1 e dag, vrijdag 26 juli
Met de gebruikelijke tussenstops rijden we naar ons overnachtingsadres in Zuid Duitsland, Lobinger Parkhotel in Giegen an der Brenz.

2 e dag, zaterdag 27 juli
’s  Ochtends rijden we, na een uitgebreid ontbijt, via München en Salzburg naar Ramsau am Dachstein om daar rond het middaguur aan te komen bij Hotel Matschner.

Na de kamerindeling en de lunch trekken de wandelaars de wandelschoenen aan en lopen door de prachtige omgeving van dit bijzondere dal naar de Lärchbodenalm. De eerste hoogtemeters dienen zich aan. 
Voor de niet wandelaars is er een mogelijkheid om naar de opname locatie van ‘Die Bergretter’ te gaan of het prachtige Ramsau Dorf te doorkruisen, bijvoorbeeld naar de skischans waar ook in de zomer gesprongen wordt. Geniet van het uitzicht over het Dachsteinmassief.
We gaan als er voldoende belangstelling voor is een rondrit per paardenkoets 'Pferdekutschenfahrt zu einer gemütlichen alm' maken door de omgeving. Kosten ca.€18,00 pp.
Voor vanavond plannen we een muzikale avond.

 3e dag, zondag 28 juli, Reiteralm
We gaan vandaag in etappes naar de Reiteralm. De wandelaars gaan als eerste met de "Ramsauer Wanderbus" omhoog om daarna een schitterende wandeling te maken. De niet wandelaars gaan later die morgen met onze eigen bus naar de Preunegjetbahn aan daarna met de taxi  boven naar de Reiteralm om daar te genieten van een prachtig uitzicht over de bergen. Wil je de benen strekken dan zijn hier boven legio niet al te zware mogelijkheden.

In de middag vertrekt onze bus vanaf de Reiteralm en rijdt dan door voor een bezoek aan de Mandlinger Latschen- en Schnapsbrennerei in Mandling. 

4e dag, maandag 29 juli, Rossbrand
Ruim na het ontbijt rijden we richting Filzmoos en Radstadt. In Radstadt gaat het omhoog naar één van de mooiste uitzichtpunten in Oostenrijk: Rossbrand. Hier heb je rondom uitzichten over de hoogste en mooiste bergtoppen van Oostenrijk. De Grossglockner, Ankögel, Radstätter Tauern, Bischofmütze, Gosaukamm, Schladminger Tauern, Hohe Tauern, Hagengebirge en natuurlijk ook over het Dachstein masief.

Wandelaars maken vandaag de (zeer) pittige en lange tocht vanaf ons hotel naar Rossbrand. Het is ook mogelijk om vanuit Filzmoos te starten wat minder pittig is.

5e dag, dinsdag 30 juli, Planai
De wandelaars gaan weer met de Ramsauer Wandebus op stap. Nu naar de Planai tot aan de Schladmingerhütte. Hier is de mogelijkheid om diverse tochten te maken, zelf in te delen naar lengte en zwaarte.

De toeristen gaan met onze eigen bus later die morgen naar Schladming en stappen daar in de bergbahn Planai-West. Het laaste gedeelte naar de Schladmingerhütte gaat met de taxi.

Voor wandelaars die de uitdaging niet uit de weg gaan maken we vandaag over niet al moeilijk HochAlpine terrein de oversteek naar de Preintaler Hütte. Dit neemt ruim 7 uur van onze tijd in beslag. Maar we kunnen er dan wel blijven slapen.

 6e dag, woensdag 31 juli, Riesach Fälle
Voor de wandelaars die overnacht hebben in de Preintaler Hütte staat de machtige oversteek met met dan 1000 meter hoogteverschil op de rol naar de Gollinghütte om daarna af te dalen naar de Riesach See.

Wie niet gaan wandelen of toch een schitternede wandeling willen maken gaan met onze eigen bus naar de Riesach See. Hier zijn wandel mogelijkheden voor iedereen te over.

7e dag, donderdag 1 augustus, Hoher Dachstein
Waarschuwing:

De Dachsteinbahn brengt ons in een grote gondel in 5 minuten van 1702 meter naar 2694 meter hoogte. Dat is bijna 1000 meter hoogteverschil. Het zuurstofgehalte is hier 35% minder dan bij ons in Nederland en 15% minder dan in ons hotel Matschner op 1130 meter. Dit kan betekenen dat u daar last van kunt krijgen bijvoorbeeld in de vorm van duizeligheid of problemen met oriëntatie. Mocht zich dat voordoen neem dan ruim de tijd tot alles weer normaal is voor u iets onderneemt.
Op de hoogte van 2694 meter kan het 7 graden kouder zijn dan in Ramsau Ort. En het waait er meestal harder wat de gevoelstemperatuur nog lager maakt. Hou hier dus ook rekening mee. U staat op een Gletscher!! 
Ga dus nooit te vroeg in de vakantie naar deze hoogte, eerst acclimatiseren!!!

Als het weer het toelaat gaan we vanmorgen  vroeg op pad. Om 07.30 moeten we klaar staan om met onze eigen bus naar de Dachsteinbahn (Hunerkogelbahn) te gaan. Deze Bahn gaat van 1.692 m naar 2.694 m zonder tussen pilaren. 

U kunt hier uren genieten van het prachtige panorama vanaf bijvoorbeeld het Sky-Walk platform. Kleed u warm aan, in de vroege ochtend liggen de temperaturen hier rond het vriespunt!!

Het is mogelijk om vanaf hier een wandeling te maken naar de Seethalerhütte (2818 m), een gemoedelijke ‘Hoch Alpine’ bergwandeling die cica 4 uur van onze tijd vraagt.

De Seethalerhütte of ook wel de Dachsteinwartehütte is de hoogst gelegen hut in het Dachsteinmassief.

Na de afdaling met de Dachsteinbahn maakt onze eigen bus een rondrit rondom het Dachsteinmassief en haalt in Hallstatt of Obertraun de wandelaars op die de oversteek hebben gemaakt.

 8e dag, vrijdag 2 augustus, Fünf-Hüttenweg-Weg “Der Klasiker”
Vanaf ons hotel gaan we met onze eigen bus richting  Edelbrunn (1333 m) in Ramsau Schildlehen., waar een groot overzichtsbord staat van de omgeving waarin we ons bevinden. Via de Rosseggersteig komen we bij de eerste hut, de Austriahütte (1638 m) met een Alpine museum, daarna volgt de Türlwandhütte (1629 m) en de Dachsteinsüdwandhütte (1871 m) via enkele sneeuwvelden. We hebben hier een mooi uitzicht op de Dachsteinbahn. We vervolgen de route via de Glösalmhütte (1507 m) en Brandalm (1600 m) naar het Dachsteinhaus (1435 m) waar we de tijd nemen om uit te zien over Ramsau. Deze wandeling neemt ongeveer 6 uur beslag.

De toeristen gaan naar Lodenwalker met rondleiding hier. De Loden kleding (denk aan klederdracht) is een zeer sterke stof die nog steeds volgens een eeuwen oud recept wordt gemaakt. 
U kunt hie ook een wandeling maken door de Silberkarklamm, met trappetjes omhoog langs de waterval. Tot bovenaan de waterval is het 110 .meter omhoog. Je kunt hier nog 90 meter hoger tot aan de Silberkarhütte (1223m). Heen en terug 2 tot 3 uur.
 

Afsluitend drinken we iets lekkers in Ramsau Schildlehen bij onze speciale vrienden waar we in 2007 en 2013 met een groep te gast waren. Hotel Gasthof  Der Bruckenhof..  Birgitte en Hannes Schrempf zullen ons van harte welkom heten.

9e dag, zaterdag 3 augustus

We rijden huiswaarts. Deze fantastische reis wordt afgesloten met een heerlijk diner in het Twentse Hengevelde bij de Hof van Twente. Boekt u taxiservice dan wordt u vanaf hier teruggebracht naar uw eindbestemming.

Haanwandelreizen hanteert een iets gewijzigd opstapplan t.o.v. Brookhuisreizen, Opstapplaatsen zijn Oldenzaal, Hengelo en Haaksbergen.