Haan wandel- en bergsportreizen

Alleen waar je te voet was, was je werkelijk

 Berg schoenen

Het is in de bergen een 'must' om op hoge schoenen te wandelen met zolen voorzien van een goed profiel. Normaal zijn B-klasse schoenen goed, gaan we de sneeuw in dan zijn minimaal C-klasse schoenen noodzakelijk. Schoenen in de C-klasse zijn geschikt voor zware bergwandelingen en huttentochten. Deze schoenen zijn beperkt stijgijzervast. Alleen lichtgewicht stijgijzers kunnen hier onder. Tevens zijn deze schoenen waterafstotend. Wilt u veel plezier houden van uw schoenen, borstel ze dan na gebruik schoon en vet eventueel in. Gebruik nooit te veel vet, daardoor wordt het leer te zacht. In het vet moet siliconen zitten voor het waterafstotend maken. Zijn uw schoenen erg nat geworden, droog ze dan nooit extra snel bij de kachel. Laat ze op een rustige manier drogen en als het enigszins kan met proppen krantenpapier in de schoenen.Bij de in ons programma beschreven wandelingen zijn goede B-klasse schoenen voldoende.Wilt u de sneeuw in en de gletsjers op dan hebt u minimaal C-klasse schoenen nodig.

 - In welk terrein gaat u op pad?

- Wat is uw maat?

- Wilt u een stevige, of juist een soepeler schoen?

 

Goed schoeisel op de bergwandelingen, waaronder verstaan wordt stevige bergschoenen en absoluut geen gympen, is een vereiste.

 

categorie A:

 

Teneinde door de bomen het bos te zien zijn schoenen ingedeeld in de volgende categorieën: A, B, C, D.

 Dit zijn de lichtste wandelschoen. De schoenen zijn bedoeld voor licht terrein. De schoenen hebben een goede demping en zijn soepel uitgevoerd. Er zijn zowel lage en hoge modellen leverbaar. Deze schoenen zijn uitstekend te gebruiken als vrije tijdschoen.

  

categorie B: 

De softwalker of trekkingschoen is altijd een hoge schoen en geeft meer steun aan de enkels. B schoenen zijn steviger uitgevoerd dan de A schoen. Deze schoenen zijn geschikt voor wandelingen in bergachtig terrein met een niet al te zware bepakking. De schoenen kunnen nog prima op de weg worden gebruikt en zijn niet geschikt voor stijgijzers. B schoenen zijn een goede keuze voor avontuurlijke reizen.

   

 categorie C: 

Schoenen in deze categorie zijn geschikt voor zware trektochten met volle bepakking in ruig terrein. Eventueel kan voor een gletsjeroversteek een licht stijgijzer gebruikt worden. De schoenen zijn steviger dan de B categorie. 

categorie D: 

Voor serieuze bergtochten zijn er de D schoenen. Deze schoenen zijn stijgijzervast. Lederen modellen hebben een verstevigde zool. De iets lichtere schoenen in deze categorie zijn zeer geschikt boor bergsportcursussen en zomerse tochten in het hooggebergte. Er zijn ook kunststof schoenen met binnenschoen, geschikt voor wintertochten. Voor expedities naar zeer hoge en koude bergen zijn er speciale binnenschoenen leverbaar. Schoenen voor technisch ijsklimmen zijn relatief soepel in de schacht, maar hebben een zeer stijve zool. Uitstekende kunststofranden maken deze schoenen geschikt voor alle typen stijgijzers.

 De betere merken bergschoenen in de C / D klasse 

Hanwag 

Meindl 

Lowa 

Scarpa