Haan wandel- en bergsportreizen

Alleen waar je te voet was, was je werkelijk

Berggidsen

 Al onze wandelingen kunnen indien nodig begeleid worden door UIAGM gediplomeerde berggidsen. 

Dit zijn professionals die na een zware opleiding en door strenge examens hun kwaliteiten als gids bewezen hebben. Maar, dat alleen is nog niet voldoende om een goede gids te zijn.

Een uitgebreide gebiedskennis, het op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de bergsport en niet te vergeten een groot enthousiasme voor zowel de bergsport als hun vak als gids zijn slechts enkele eigenschappen waarover een berggids moet beschikken voor hij/zij met u de bergen in mag trekken. Zo kunt u ervan uitgaan dat u naast de noodzakelijke veiligheid ook gewoon een heerlijke vakantie zult beleven.

Deze gidsen zijn allen aangesloten bij de UIAGM/IVBV. Dit is de internationale gidsenbond waarbij alle erkende lokale en landelijke gidsenbonden zijn aangesloten. Officiële gidsen dragen een UIAGM/IVBV-speldje of -badge waardoor zij eenvoudig te herkennen zijn als erkend berg- en skigids.

Hier is één uitzondering op: berggidsen in opleiding, de aspirant-gidsen, zijn volledig erkend als zodanig, mogen in bepaalde soorten terrein ook al werkzaam als gids (gletsjertochten, off-piste cursussen, lichte beklimmingen), alhoewel zijn nog geen gidsenspeldje dragen.

 
Alle overigen die van zichzelf beweren dat zij gids zijn, hoeft u niet te geloven! Bij twijfel kunt u naar een gidsenpasje vragen die elke (aspirant-)gids bij zich dient te dragen.


Hoewel we nog steeds over de UIAGM/IVBV spreken, is dit niet meer helemaal juist. Sinds kort heet de organisatie officieel: "UIAGM/IVBV/IFMGA". Dit staat voor:
UIAGM: Union internationale des Associations des Guides de Montagne
IVBV: Internationale Vereinigung der Bergführerverbände
IFMGA: International Federation of Mountain Guides Associations

 Gletsjers

De tochten waarbij u over gletsjers gaat zijn verplicht onder leiding van gediplomeerde berggidsen. Voor alle andere tochten zal per tocht worden bepaald of we een berggids inhuren.